Scirocco Klub - Járműtörténeti Múzeum

 

Marczis Béla gyűjteménye

 

2017. április 1.

 


Kossuth L. u. 10.
Tatabánya
GPS koordináták: 47° 34' 26.904" N, 18° 23' 8.5164" E

Egy szervizút alig jelölt házában (Kossuth Lajos u. 10.) található egy imádnivaló magángyűjtemény. Nem valami pompás épületet kell keresni, az ajtó olyan, mintha csak egy lakásé lenne, szerény felirattal.

A hajdani bánhidai művelődési ház - a Puskin előző épületében - kapott helyet az autómúzeum. A múzeumba betérők valóságos időutazást tehetnek a technika történetébe. Mintha a múlt század kelt volna életre a 60-70 éves autómatuzsálemek között.

A tulajdonos, gyűjtő és restaurátor 1973 óta vásárolja és újítja fel a technikatörténeti gépjármű-ritkaságokat. Kiállításán jól megférnek egymás mellett a két háború között gyártott hathengeres személyautók és a motorkerékpárok is. A tárlat különlegessége a kétkerekűek között korelnöknek számító, 1937-ben gyártott Jawa Robot, melyen - gondos gazdáinak köszönhetően - még az eredeti festék csillog. Valamint az 1951-es Csepel motorkerékpár is ritkaság ma már.

Az autós gyűjtemény egyik kincse pedig Latabár Kálmán autója, melynek a forgalmija is megvan. A legrégebbi kocsi egy 1935-ben gyártott Fiat 1500 favázas szerkezettel.

Marczis Béla magángyűjtő 200 autóból - köztük 25 sportautó - és 25 motorkerékpárból álló gyűjteményéből csaknem 20 működőképes, teljesen felújított veterán autót és motort csodálhatnak meg a látogatók.

A tájékoztató táblák segítségével megismerhetjük a járgányok legfontosabb műszaki adatait, azt, hogy melyik mikor és hol készült, mennyi ideig volt forgalomban.

Korábban a felszámolás, kiköltöztetés veszélye fenyegette a szenvedélyes autógyűjtőt - aki filmekben is gyakran szerepelt különleges járműveivel -, ám sikerült megszereznie az épületet, több autóritkaságot legalább tető alá vinni.

A prospektusok, újságcikkek, oklevelek, fotográfiák között látható még egy több mint százéves gramofon, és egy régi Adler írógép is.


Néhány neten talált kép:






Egy érdekes riport a kemma.hu jovoltából.

M1 felvétel a "Főtér" adásában 2007.július 30. :



Üdvw,
Magyar Scirocco Klub